pistol a naboje na stole tPri výbere prvej krátkej zbrane sú noví strelci často zahltení početnými a často rozporuplnými informáciami, najmä z čítania rôznych fór, kde okrem odbornej verejnosti aj menej skúsení strelci a často aj laici vyjadrujú svoje „odborné“ skúsenosti a poznatky. V tomto článku sa dozviete informácie, ktoré môžete uplatniť pri zakúpení krátkej zbrane.

Krátka guľová zbraň poníma celú kategóriu strelných zbraní. V tomto článku sa zameriame na dva najbežnejšie typy, a to pištoľ a revolver.

 

Hlavné rozdiely medzi pištoľou a revolverom

 

Pištoľ

Moderné pištole sa oproti revolverom a iným krátkym guľovým zbraniam (napr. derringer) vyznačujú väčšinou samonabíjacou konštrukciou. Prakticky všetky moderné pištole používajú horizontálne posuvný blokový záverový mechanizmus, ktorý pri výstrele posunom dozadu vytiahne z nábojovej komory prázdnu nábojnicu, pohybom dopredu vysunie nový náboj zo zásobníka a tento vtlačí do nábojovej komory zbrane. Náboje sú uložené v zásobníku, ktorý sa vkladá spravidla do rukoväte. Nabitie pištole je jednoduché, stačí vysunúť prázdny zásobník z rukoväte a zasunúť nový. Veľkou výhodou pištole je aj kapacita zásobníka. Nie je neobvyklé, že zásobník obsahuje 15 alebo aj viac nábojov. Ďalšie výhody pištole sú relatívne jednoduchšia streľba a rýchlosť prebíjania. Nevýhodou je komplikovanejšia koncepcia, veľa pohyblivých častí a s tým spojená vyššia pravdepodobnosť zlyhania zbrane.

pistol a naboje na stole

Revolver

Revolver je krátka zbraň, ktorej hlaveň nie je opatrená nábojovou komorou. Náboje sú uložené v otočnom valci, ktorý obsahuje jednotlivé komory na každý náboj a zároveň plní funkciu zásobníka. Počas streľby sa valec otáča, čím pripraví ďalší náboj na výstrel. Revolvery sú jednoduchšie na používanie ako pištole, ale obsiahnu menej nábojov. Väčšina revolverových valcov môže pojať päť až osem nábojov. Nakoľko je treba samostatne nabiť všetky komory valca, opätovné nabitie revolvera je pomalšie, než opätovné nabitie pištole výmenou zásobníka.

Revolver sa môže niekomu zdať ako zastaraný koncept, avšak časovo je naozaj osvedčený. Medzi najväčšie výhody revolverov patrí ich spoľahlivosť a možnosť výberu z väčšieho množstva a sily kalibrov. Existuje len veľmi malá pravdepodobnosť zlyhania revolvera. Väčšiu pravdepodobnosť má zlyhanie samotného náboja, pričom zlyhanie náboja v revolveri neznamená zlyhanie zbrane (na rozdiel od pištole). Jednoducho sa znova stlačí spúšť a zo zbrane sa dá strieľať ďalej.

revolver na stole

Prvý krok pri výbere zbrane je účel

 

Je dôležité určiť účel, ktorý má zbraň spĺňať. Takmer všetci začínajúci strelci by chceli niečo univerzálne – zbraň, ktorá je vhodná na každodenné nosenie, dobre sa s ňou strieľa na strelnici a občas by sa s ňou chceli zúčastniť aj na nejakej súťaži. Tu však musíme sklamať, nič také nie je, teda aspoň z nášho pohľadu. Krátke zbrane sú dobrým príkladom toho, že na veľkosti záleží. Čím ťažšia je pištoľ, tým lepšie sa správa pri výstrele a strelec sa bude cítiť istejšie a pohodlnejšie s akýmkoľvek kalibrom. V skutočnosti môžu byť malé, ľahké a prenosné zbrane pri streľbe veľmi nepríjemné. Môžete zistiť, že plnohodnotná oceľová zbraň kalibru .45 ACP vážiaca okolo 1,3 kg je príjemnejšia na streľbu ako vrecková pištoľ kalibru .380 ACP vážiaca 0,3 kg, nehovoriac o malých tzv. subcompact pištoliach kalibru .40 S&W alebo .357 SIG.

Účel zbrane môžeme rozdeliť do troch hlavných kategórií:

    • zbraň na osobnú ochranu (každodenné nosenie)
    • zbraň na rekreačnú streľbu na strelnici
    • zbraň na súťažnú streľbu

 

Zbraň na osobnú ochranu (každodenné nosenie)

Najdôležitejším kritériom na každodenné nosenie je veľkosť zbrane a s tým spojená aj jej hmotnosť. Zbrane sú vyrábané v troch základných veľkostiach:

Výrobcovia často deklarujú veľkosť subcompact ako zbraň na každodenné nosenie a compact ako univerzálne riešenie, čo však podľa nášho názoru nie je úplne pravda. Veľa výrobcov pištolí totiž pracuje na jednej a tej istej platforme a rozdiely medzi full-size, compact a subcompact riešia len skracovaním hlavne a rukoväte. Svoju full-size platformu skrátia o 2 cm z hlavne a nazývajú to compact a potom ešte o 2 cm z rukoväte a nazývajú to subcompact, čo podľa nás nie je žiadne riešenie.

Najdôležitejšou vlastnosťou zbrane na skryté nosenie je jej hrúbka, ktorú akosi niektorí výrobcovia ignorujú. Na skryté nosenie je potrebná zbraň, ktorá čo najužšie priľne k telu strelca a nebude mu odstávať spod oblečenia. Vôbec nezáleží na tom, či má zbraň 2, 3 alebo 4-palcovú hlaveň, nakoľko je zbraň tesne pri tele a nikde nič nevyčnieva. Je oveľa jednoduchšie skryť full-size pištoľ s jednoradovým zásobníkom a hrúbkou 19 mm ako nejaký subcompact s hrúbkou 30 – 35 mm. Možnou nevýhodou v takomto prípade je však vyššia hmotnosť full-size pištole.

Ak chcete zbraň na každodenné nosenie, jednoznačne siahnite po niečom s jednoradovým zásobníkom, napr. Glock 42, Glock 43, Walther PPS M2, Ruger LCP 3701, Ruger LC9 a pod. Ak chcete čo najvyššiu spoľahlivosť, tak siahnite po malom revolveri, napr. Ruger LCR, Smith & Wesson 642 a pod. U pištolí neodporúčame modely s dvojradovým zásobníkom, ktoré majú zachovanú hrúbku rukoväte a záveru full-size platformy. Rozdiel v dĺžke hlavne je zanedbateľný, avšak pri subcompact modeloch bývajú rukoväte tak skrátené, že ich úchop je nepohodlný a strelcovi ostáva visieť malíček. Tento problém potom strelci riešia predĺženým zásobníkom s pätkou, ktorá slúži ako opierka na malíček, čím sa značne zlepší úchop zbrane, ale zároveň sa stáva subcompact zbraň veľkostne takmer totožnou s compact zbraňou. Všeobecne však platí, že streľba z týchto menších zbraní je náročnejšia a vyžaduje viac tréningu, obzvlášť ak má byť zbraň použitá v krízovej situácii.

 

Kaliber zbrane a streliva na osobnú ochranu

Výber správneho kalibru na sebaobranu je pravdepodobne jedna z najdiskutovanejších tém v oblasti strelných zbraní a existujú rôzne názory na jednotlivé kalibre. Výkon streliva použitého na sebaobranu je trošku problematický. Na Slovensku je z nepochopiteľného dôvodu zakázané používať na sebaobranu strelivo s dutou špičkou (strelivo s označením HP), ktoré značne znižuje nebezpečenstvo priestrelu a zranenia nezúčastnených osôb. Celoplášťová strela z náboja kalibru už 9mm Luger útočníkom celkom určite prestrelí, pokiaľ nezasiahne kosť, čo môže mať za následok zranenie alebo aj smrť nezúčastnených osôb. Na účely sebaobrany preto radšej odporúčame používať strely vyššej hmotnosti (nad 140 gr) a najlepšie poloplášťové strely alebo strely v tvare zrezaného kužeľa. Z dôvodu zákazu používania streliva s dutou špičkou na sebaobranu je na našom trhu výber kalibrov na osobnú ochranu značne obmedzený. Bežné kalibre vhodné na sebaobranu začínajú pri 9mm Browning, 9mm Luger, .38 Special a končia pri .45 ACP. Kalibre .357 SIG, .357 Magnum, 10mm AUTO, 7,62mm Tokarev a pod. sú na účely sebaobrany podľa nášho názoru prehnané.

strelba z revolvera na strelnici

Zbraň na rekreačnú streľbu na strelnici

V tejto kategórii už nie sú tak prísne požiadavky a obmedzenia, ako je to pri zbraniach na každodenné nosenie. Výber zbrane je podmienený len vkusom strelca a jeho finančnými možnosťami – je na samotnom strelcovi, či si vyberie zbraň za 500 € alebo 2500 €. Všetky zbrane, ktoré bežne vidíte na pultoch predajní sú overené. Zbraň za 500 € si odvedie svoju prácu rovnako ako zbraň za 2500 €. Paradoxne skôr zbraň za 2500 € bude vzhľadom k výrobným toleranciám náročnejšia na strelivo ako tá za 500 €, avšak tá zas nikdy nebude tak presná.

 

„Zbraň mi musí padnúť do ruky“

Toto je klasická fráza, s ktorou sa stretávame u začínajúcich strelcov pri zakúpení ich prvej zbrane. Samozrejme je to pravda, ale len z časti. Pokiaľ máte veľmi veľké ruky, tak Vám na bežné strieľanie určite neodporúčame kupovať subcompact. A ak máte veľmi malé ruky, tak Vám nemôžeme odporučiť zbrane, ako je napr. Desert Eagle. Pokiaľ Vám zbraň sadne natoľko, že prirodzene dočiahnete na jej ovládacie prvky, tak na inom až tak nezáleží. Tvar rukoväte ako aj sklon zbrane nie sú príliš dôležité. Strelec si na svoju zbraň postupne zvykne, až mu bude úchop a sklon pripadať úplne prirodzený. Chce to len čas, tréning, suchý tréning a znova tréning.

 

Kaliber zbrane a streliva na rekreačnú streľbu na strelnici

V súčasnej dobe existuje obrovské množstvo kalibrov zbraní a streliva. Hlavným kritériom pri výbere však vždy nakoniec ostane cena. Toto kritérium treba vopred zvážiť. Zbytočne si budete kupovať zbraň, s ktorou potom nebudete strieľať, lebo krabička nábojov bude stáť 25 € a viac. Nie je vôbec problém, ak si začínajúci strelec vyberie pištoľ alebo revolver kalibru .22 LR. Strelivo tohto kalibru je najlacnejšie a samotné zbrane tohto kalibru sa pohybujú v cenách do 400 € a v bazároch okolo 200 €. Na získanie správnych návykov, mierenia a zaobchádzania so zbraňou považujeme kaliber .22 LR za viac ako dostačujúci. Medzi ďalšie najbežnejšie kalibre v našich končinách patrí 9mm Luger, ktorého cena sa pohybuje okolo 10 € za krabičku (50 ks nábojov). Je to u nás asi najviac používaný a prebíjaný nábojový kaliber. Ostatné kalibre sa už pohybujú vo vyšších cenových reláciách a kupujúci musí sám zvážiť nie len počiatočné náklady spojené s kúpou zbrane, ale aj následné náklady spojené s kúpou streliva.