cistenie a starostlivost o zbrane 1Často sa stretávame s názorom, že novú zbraň netreba čistiť, aby sme vyskúšali, čo to dá. To je však veľký omyl. Dôkladná kontrola a pravidelné čistenie zbrane ju bude udržiavať v dobrej kondícii a zabezpečí jej funkčnosť a bezpečnosť.

Už aj tá najmenšia explózia v komore spôsobí, že v hlavni zostávajú zvyšky a usadeniny, z čoho vyplýva nevyhnutnosť pravidelného čistenia, ktoré zabráni nebezpečným poruchám. Zbraň by ste mali čistiť po každej streľbe, najmä po tréningovej streľbe, kedy vystrieľate naozaj veľa nábojov.

cistenie pistole

Starostlivosť o zbraň je dôležitá

Nezáleží na tom, či je zbraň úplné nová alebo staršia. O každú jednu zbraň sa treba starať zodpovedne, či už ste poľovník, športový strelec alebo rekreačný strelec. Najmä poľovnícke zbrane sú často vystavené rôznym vonkajším vplyvom, ako je zmena počasia a teploty alebo zanesenie prachom. Dôležité je poskytnúť zbrani adekvátnu starostlivosť a čo najskôr odstrániť vlhkosť alebo stopy po pote z rúk. To isté však platí aj o zbraniach, z ktorých sa strieľa na vonkajších strelniciach, nielen na poľovačkách. Zbraň, ktorá je správne udržiavaná, sa vám odvďačí tým, že nestratí svoj výkon ani po dlhodobom používaní, zachová si svoju presnosť, zostane bezpečná a udrží si svoju hodnotu. Spolu so správnym výberom streliva je takáto zbraň rozhodujúcim prvkom v úspešnosti lovu a športovej streľby.

Prvým krokom k čisteniu zbraní je zaobstaranie si čistiacich prostriedkov na zbraň. To, či si vyberiete všetky potrebné komponenty individuálne alebo si necháte odporučiť v predajni zbraní kompletnú čistiacu súpravu, je na vás.

Medzi základné pomôcky na čistenie zbraní patrí:

Keď už máte zaobstarané všetko potrebné na čistenie zbrane, môžete prejsť k samotnému čisteniu. Vyberte si miestnosť, ktorá je dostatočne vetraná kvôli výparom z čistiacich a mazacích olejov.

Vždy dbajte na bezpečnosť a pred každým čistením alebo inou manipuláciou so zbraňou ju vybite a skontrolujte, či sa v hlavni alebo komore nenachádza náboj.

Ďalším krokom je rozobratie zbrane. Samonabíjacie pištole alebo guľovnice je väčšinou potrebné rozobrať kompletne od zásobníka cez záver, hlaveň a podobne, pričom revolvery alebo brokovnice nie je potrebné rozobrať takmer vôbec.

Následne venujte dôkladnú pozornosť každej časti zbrane. Zbavte sa každého zvyšku strelného prachu a nečistôt. Po vyčistení sa zamerajte na premazanie zbrane a to predovšetkým tých častí, na ktorých dochádza k treniu, či už ide o záver, hlaveň alebo aj záchyt zásobníka. Olej na zbraň nestriekajte, zbraň „utopená“ v oleji nie je správne udržiavaná zbraň.

Po vyčistení a premazaní zbraň poskladajte a uchovávajte ju na suchom a bezpečnom mieste.

vycistena pistol

Pár rád na záver

Na záver pre vás máme niekoľko rád, ktoré sa oplatí dodržiavať, ak chcete mať zbraň ako novú čo najdlhší čas. V prípade, že vás na strelnici zastihne dážď alebo sneh a nevyhne sa im ani zbraň, do puzdra ju uložte na čo najkratší nevyhnutný čas. Takto mokrú alebo aj orosenú zbraň najskôr dôkladne osušte a až potom pristúpte k čisteniu. Ak máte zbraň dlhodobo uloženú v trezore, kontrolujte a konzervujte ju približne raz za mesiac, aj keď ju nepoužívate. V prípade vlhkého prostredia (napríklad garáž alebo pivnica) konzerváciu vykonávajte častejšie.

Dobre udržiavané auto vás nenechá uviaznuť na krajnici. To isté platí pre vašu zbraň. Udržujte a starajte sa o ňu podľa svojich najlepších schopností a ona sa vám za to odvďačí s každým stlačením spúšte.