prebijanie strelivaPrebíjanie vlastného streliva prináša množstvo výhod. V tomto článku sa dozviete viac o typoch prebíjacích lisov a príslušenstve, ktoré je potrebné na prebíjanie streliva.

 

Prečo si začať prebíjať vlastné strelivo

 

Finančná úspora

Asi najčastejší dôvod, prečo strelci začínajú s prebíjaním vlastného streliva je práve finančná úspora, aj keď je trochu klamlivý. Áno, prebíjané strelivo je v konečnom dôsledku lacnejšie ako fabrické, ale u väčšiny strelcov to skončí tak, že za rovnaké peniaze, ktoré dávali do streliva, dajú do komponentov a jednoducho začnú viac strieľať a trénovať. Čiže reálne tam k úspore nedochádza. Hlavný dôvod prečo je prebíjané strelivo lacnejšie ako fabrické, je opätovné využitie vystrelenej nábojnice. Keby si strelec musel kupovať ešte aj nové nábojnice, tak by sa nikdy nedostal na cenu fabrického streliva.

 

O koľko je prebíjané strelivo lacnejšie ako fabrické?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. To závisí od samotného kalibru. Všeobecne najpoužívanejší kaliber 9mm Luger sa výrobcovia snažia udržať na čo najnižšej cene, ktorá začína na cca 20 centoch za kus. Pri prebíjaní 9mm Luger (samozrejme v závislosti od použitých komponentov) sa vieme dostať na cenu cca 12 až 13 centov za kus. Iné je to pri ostatných pištoľových a revolverových kalibroch (.357 Magnum, .38 Special, .45 ACP atď.), ktorých fabrická cena je niekde na 40 a viac centoch, pričom cena prebitého náboja sa kľudne môže pohybovať niekde okolo 15 centov.

 

Výroba kvalitnejšieho streliva alebo streliva, ktoré sa ťažko zháňa

Prebíjanie vlastného streliva umožňuje strelcovi vyrobiť si strelivo na mieru pre jeho zbraň a v presnosti dokáže značne prekonať fabrické strelivo. Pri prebíjaní streliva má strelec možnosť výberu jednotlivých komponentov rôznych značiek v rôznej kvalite. Možnosť prebíjania teda často využívajú aj poľovníci a strelci používajúci staršie zbrane, na ktoré sa už fabrické strelivo nevyrába alebo sa na Slovensko nedováža. Výhodou pri prebíjaní streliva je totiž skutočnosť, že ak sa aj daný kaliber už nevyrába alebo nedováža, na trhu je dostatok komponentov, ktoré sa dajú využiť aj z iného kalibru.

 

Typy lisov a počiatočné náklady

 

Na trhu je množstvo výrobcov, ktorí sa zameriavajú buď vyslovene na prebíjanie (napr. Lee Precision, Dilon Precision, Lyman, RCBS) alebo aj na prebíjanie (napr. Hornady). Základom prebíjania sú prebíjacie lisy, ktoré vieme rozdeliť na dva typy a to jednooperačnéviacoperačné. Medzi týmito dvoma skupinami sa ešte nachádzajú tzv. turret lisy. Ako príklady si uvedieme výrobky značky Lee Precision, ktoré patria medzi najrozšírenejšie prebíjacie lisy.

 

Jednooperačné lisy

jednooperacny lis

Je to najjednoduchšia a často aj najlacnejšia alternatíva lisov vhodná na prebíjanie všetkých typov guľového streliva. Sú to lisy bez otočných, výkyvných a iných častí. Prebíjanie na týchto lisoch je časovo náročnejšie, zato ale umožňujú prebíjanie veľmi konzistentného streliva. Je to najlepšia alternatíva na prebíjanie presného, najmä puškového streliva. Na jednooperačných lisoch je možné prebiť okolo 50 kusov streliva za hodinu.

Pri výbere jednooperačného lisu si treba dať pozor na to, aby bol osadený zápalkovačom. Pokiaľ nemá osadený zápalkovač, tak sa prebíjanie predĺži o ďalšiu operáciu a je nutné dokúpiť ručný alebo iný zápalkovač. Jednooperačné lisy je možné zakúpiť samostatne v cenách od cca 60 € alebo ako zostavy od cca 200 €. Začínajúcim prebíjačom jednoznačne odporúčame zakúpenie celej zostavy.

 

Viacoperačné lisy

viacoperacny lis

Viacoperačné lisy vykonávajú jedným potiahnutím páky viacero operácií. Spravidla to znamená, že každým potiahnutím páky máte vyrobený jeden náboj. Tieto lisy sú trochu náročnejšie na obsluhu a hlavne na odstraňovanie porúch. Je nevyhnutné riadne zostavenie lisu s matricami ako aj matricami medzi sebou navzájom. Keď už máte lis riadne zostavený, tak si dokážete vyrobiť za hodinu niekoľko sto nábojov, skúsenejší až tisíc.

Viacoperačné lisy sú vhodnejšie na prebíjanie pištoľového streliva, nakoľko nedokážu udržať tak nízke tolerancie ako jednooperačné lisy. Pri zakúpení viacoperačného lisu jednoznačne odporúčame zakúpiť si aj podávač nábojníc a striel, čo značne urýchli prebíjanie. Je dobré ak sa do hlavy lisu dajú osadiť minimálne 4 matrice, aby bolo možné ako poslednú operáciu robiť krimpovanie nábojnice (zaškrcovanie kŕčka nábojnice, čím sa nábojnica spojí so strelou).

Viacoperačné lisy je možné zakúpiť samostatne v cenách od cca 200 € alebo ako zostavy od cca 500 €. Neodporúčame zakúpenie úplne lacných lisov, nakoľko tieto lisy majú spravidla veľa plastových a odliatkových častí, ktoré je možné pri troche nepozornosti poškodiť.

 

Turret lisy

turetovy lis

Turret lisy sú svojou konštrukciou niekde medzi jednooperačnými a viacoperačnými lismi. Do hlavy takéhoto lisu je možné osadiť 4 matrice. Pri jednom potiahnutí páky sa vykoná len jedna operácia a následne sa otočí hlava lisu, čím sa sprístupní ďalšiu matrica. Náboj je tak hotový po štyroch potiahnutiach pákou.

Tieto lisy sú relatívne jednoduché na obsluhu a je možné na nich prebiť cca 200 kusov streliva za hodinu. Tiež sa skôr odporúčajú na prebíjanie streliva do pištolí a revolverov. Dá sa povedať, že je to najlepšia voľba pre začínajúcich prebíjačov, ktorí si chcú prebíjať pištoľové strelivo.

Odstraňovanie porúch a samotné zostavenie lisu je jednoduchšie ako pri viacoperačných lisoch. Ceny turret lisov sa pohybujú od cca 180 € pri samotnom lise a od cca 350 € za zostavy s kompletným príslušenstvom pre zvolený kaliber.

 

Ďalšie náklady

 

Či už sa rozhodnete pre zakúpenie samotného lisu a ostatné príslušenstvo si vyskladáte sami alebo si zakúpite celú zostavu, tak treba rátať ešte s ďalšími nákladmi. V prvom rade budete musieť vyriešiť prípravu nábojníc. Pred tým ako môžete nábojnice znova prebiť, tak ich musíte vyčistiť - vyprať. V zásade rozdeľujeme pranie na suché a mokré.

 

Práčky na suché pranie

pranie suchych nabojnicPráčky na suché pranie sú lacnejšie, dajú sa zakúpiť od cca 80 €. Pranie prebieha vibrovaním a trením čistiaceho média o nábojnice, pričom čistiace médium je nutné po určitej dobe vymeniť. Suché pranie však ani zďaleka nie je tak efektívne ako mokré pranie, odpadá však nutnosť sušenia nábojníc.

 

 

Práčky na mokré pranie pranie

pranie mokrych nabojnicNa mokré pranie sa využívajú rotačné práčky, do ktorých sa nasypú nábojnice, nerezové čistiace médium, voda a čistiaci roztok. V práčke sa o seba vo vodnom roztoku otierajú nábojnice a nerezové médium. Tento štýl prania je veľmi efektívny a nerezové médium je možné využívať opakovane bez nutnosti výmeny. Druhým spôsobom mokrého prania sú ultrazvukové práčky. Počiatočné náklady na samotnú práčku sú vyššie - od cca 150 €, ale následne náklady sú už minimálne. Nevýhodou je nutnosť sušenia nábojníc po vypraní.

 

Váha

vaha nabojniceĎalšou nevyhnutnosťou, ktorú nemusí obsahovať zakúpená súprava lisu je váha. Tá nám slúži na občasnú kontrolu navážky prachu a v prípade prebíjania presného streliva na váženie každej navážky prachu, ako aj váženie striel a nábojníc. Cena váhy sa môže pohybovať od cca 35 € za klasickú mechanickú váhu, až po cca 500 € za digitálnu váhu s vlastným dávkovačom prachu. Upozorňujeme, že váhou budete dávkovať alebo kontrolovať strelný prach - výbušninu. Vyhnite sa teda vo vlastnom záujme používaniu lacných váh s pochybnou presnosťou merania. Váha musí byť schopná vážiť s presnosťou na 1/10 grainu čo je 0,00648 gramu.